“Mensen hebben hun bijzondere cognitieve vermogens over het algemeen niet ten goede aangewend."
Waarom vinden sommige mensen dieren lief, of schattig, of zielig, terwijl anderen ze zien als een voorwerp dat er is om ons te voeden? Wat kan mensen overreden om minder vlees te eten en waarom roepen veganisten zo vaak weerstand op?
In gesprek met Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Je kent haar misschien van haar scherpe columns in de landelijke dagbladen, of van haar boeken over de menselijke psyche zoals De eerste indruk, Liefde, Lust en Ellende, en Je bent wat je doet.
Maar daarnaast is ze dierenactivist. Zo was ze voorzitter van Wakker Dier en schreef ze in 2010 een groot pleidooi voor de afschaffing van de bio-industrie.
Ze onderzoekt dan ook de psychologische mechanismen achter ons vlees-eet gedrag en vooral: hoe we mensen kunnen overreden om het eens met een onsje minder te doen.
In deze aflevering
- Roos leest voor uit haar meisjesdagboek – hoe dacht ze over vlees eten toen ze 11 was?
- Wat is er gebeurd met het grote pleidooi voor een duurzame veehouderij, dat Roos in 2010 initieerde?
- Waarom hebben sommige mensen meer empathie met dieren dan anderen?
- Wat is de rol van het ego in de keuze om wel of geen vlees te eten?
- Waarom wekken vegetariërs en veganisten weerstand op?
- Op welke manier kan je deze weerstand voorkomen?
- Gaan activisme en wetenschap wel samen?
- Website Roos Vonk: https://www.roosvonk.nl
- Pagina Roos Vonk van de Radboud Universiteit: https://www.ru.nl/personen/vonk-r
- Pleidooi voor een duurzame veehouderij uit 2010 (verrassend actueel!): https://duurzameveeteelt.nl
- Roos’ nieuwe boek ‘Mijn ego heeft altijd gelijk’? https://www.bol.com/nl/nl/f/mijn-ego-heeft-altijd-gelijk/9300000145316600/
“Mensen denken er niet over na of hebben voor zichzelf bedacht dat het nu eenmaal niet anders kan [dan vlees eten]. En een vegetariër herinnert ze eraan dat het wel anders kan, en dat het bestaat, het probleem. Dit herinnert ze aan hun morele tekort. En ze schieten in de weerstand omdat ze dat zelf ook wel voelen, dat er moreel iets niet lekker zit.”
/Roos Vonk