“Er zijn heel veel voorbeelden van vleesvervangers die eigenlijk heel goed zijn”
Vandaag een best wel ingewikkeld maar veelbesproken onderwerp. Hoe gezond zijn vleesvervangers? In gesprek met Martine van Haperen en Jaap Seidell.
Martine is expert voeding en gezondheid bij Proveg. Daarnaast adviseert ze bedrijven over plantaardige voeding. Zij deed het afgelopen half jaar onderzoek naar de voedingswaarde van vleesvervangers. Deze maand verschijnt het rapport.
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en houdt zich bezig met voeding, voedselbeleid en welvaartsziekten. Daarnaast zit hij in de wetenschappelijke raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. En hij adviseert de Gezondheidsraad en ook nog eens de internationale World Health Organisation.
Meer info?
Het onderzoek van Proveg naar vleesvervangers:
https://proveg.com/nl/blog/vleesvervangers-vaak-gezonder-dan-vergelijkbare-vleesproducten/
Nova classificatie van voedingsmiddelen:
In deze aflevering:
- Martine van Proveg heeft onderzoek gedaan hoe de vleesvervangers scoren op de criteria van het voedingscentrum. Scoren ze beter of slechter dan dierlijk vlees?
- Hoe zit het met het zoutgehalte van vleesvervangers?
- In de Vegan Voxpop: hoe denken mensen op straat over vleesvervangers?
- Houden vleesvervangers mensen tegen om over te stappen op onbewerkte veganistische voeding?
- Zegt de voedingswaarde alles over de gezondheid van een product?
- Is er iets mis met ‘bewerkte’ voeding?
- Kun je beter naar de ingrediëntenlijst kijken, of naar de voedingswaarde?
“Vleesvervangers zijn gemiddeld gezonder dan bewerkt vlees”
/Martine van Haperen