WANNEER LIGT HET EERSTE KWEEKVLEES IN ONZE SCHAPPEN?
Stel je eens voor dat we gewoon vlees kunnen blijven eten zonder dat daar een dood dier aan te pas komt. En zonder de milieuschade van de intensieve veehouderij. Dát is de belofte van kweekvlees. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn… Groeit ons biefstukje binnenkort echt in het lab?
Ik ga in gesprek met Ira van Eelen. Haar vader hield zich als een van de eersten bezig met het aanjagen van kweekvlees. Ira is oprichter van Kind Earth. Tech, een stichting die zich inzet om de kweekvleesindustrie te versnellen.
In deze aflevering:
- Wat is kweekvlees?
- Hoe wordt kweekvlees gemaakt?
- Is kweekvlees een goed idee voor het milieu?
- Hoe komen we aan de cellen die nodig zijn voor kweekvlees?
- Zouden boeren ook kweekvlees kunnen maken?
- Hoe smaakt kweekvlees, en is het gezond?
- Wat is de huidige status – waar kunnen we nu kweekvlees vinden?
- Hoe staat het met de wetgeving?
Meer info?
Website Kind Earth Tech:
https://www.kindearth.tech/
“In Europa is 80% van het vlees dat we eten is verwerkt – in worsten, gehaktballen, pastasaus en dergelijke. Dat vlees kunnen we morgen met kweekvlees maken, als we het ook prijstechnisch voor elkaar krijgen. Technisch kan dat.”
/Ira van Eelen
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Citroen kokos energy balls
Voor bij de koffie of booster na je work-out
Deze ballen zitten vol met omega’s (vetten) en immuunboosters.
Ingrediënten
Hieronder de hoeveelheid voor zo’n 25 balletjes
290 gram hele amandel
100 gram kokos rasp
Citroensap en zest van 1½ citroen
2 gram kurkuma
66 gram agavesiroopar smaak
Bereiding
Staafmix alle ingrediënten tot ze gecombineerd zijn. Schep er met een ijsschep 20 grams balletjes van. Rol ze door extra kokosrasp, en laat in de koeling opstijven.
De Citroen Kokos Energyballs zijn prima in te vriezen