80 tot 90 % van het voedselaanbod is ongezond
Hoe gezond is vlees eigenlijk? En, kán het ook zonder? Hoe worden we verleid in onze voedselkeuzes en zou de overheid zich daarmee moeten bemoeien?
Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich al 40 jaar bezig met voeding, voedselbeleid en welvaartsziekten.
Daarnaast zit hij in de wetenschappelijke raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding. Hij adviseert de Gezondheidsraad en ook nog eens de internationale World Health Organisation. Én hij schreef drie boeken over voeding en voedselbeleid.
In deze aflevering:
- Hoe gezond is vlees?
- Hoe gezond is een vegetarisch dieet? En veganistisch?
- Waar moet de veganist extra op letten?
- Zijn vleesvervangers een gezonde keuze?
- Wat maakt het zo moeilijk om ons eetgedrag te veranderen?
- Hoe gezond is onze ‘voedselomgeving’
- Wat kan de overheid doen om gezonde voedselkeuzes makkelijker te maken en moet zij zich hier wel mee bemoeien?
- Hoe vrij moeten we zijn om vlees te eten?
- Waarom is dat vlees zo verleidelijk en kunnen wij onszelf herprogrammeren naar een voorkeur voor gezonde keuzes?
Meer info?
- Boek Andere Kost, Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
https://www.atlascontact.nl/boek/andere-kost/ Boek Jongleren met voeding, Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
https://www.atlascontact.nl/boek/jongleren-met-voeding/Boek Het voedsellabyrint, Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
https://www.atlascontact.nl/boek/het-voedsellabyrint/
“De mentale en fysieke gezondheid van mensen is tot op hogere leeftijd veel beter als ze minder rood vlees eten.”
/Jaap Seidell