de supermarkt heeft belangrijke rol
Is plantaardig eten duur? Of ben je juist goedkoper uit met een diervrij menu? Hoe beïnvloeden de supermarkten de prijzen voor vlees en plantaardige producten? Pablo Moleman (Proveg) liet er onderzoek naar doen, hij onthult de resultaten in deze podcast.
Pablo richtte in zijn studententijd samen met zijn vriendin – inmiddels vrouw – stichting Viva Las Vegas op, nu bekend als Proveg Nederland. Hij maakt zich er hard voor om meer veganistische producten op de schappen te krijgen en een systeemverandering richting plantaardig te bewerkstelligen. Deze week publiceert hij een onderzoek naar de prijsverschillen tussen dierlijke producten en plantaardige vervangers.
In deze aflevering:
- Welke plantaardige producten zijn goedkoper dan de dierlijke tegenhangers?
- En welke juist duurder?
- Is het prijsverschil tussen dierlijke en plantaardige producten kleiner geworden?
- Hoe is de prijs van vlees en van plantaardig opgebouwd
- Waarom houden supermarkten de prijs van vlees kunstmatig laag
- Wat kunnen (en moeten) supermarkten doen in de eiwittransitie
- Waarom wordt er tijdens de ‘week zonder vlees’ nog steeds gestunt met vleesreclames?
- Wat is het effectief altruïsme en waarom gebruikt ProVeg dit als leidraad?
- Waarom effectief altruïsten zich steeds meer inzetten voor de eiwittransitie
Meer info?
Website proveg: https://proveg.com
“Bij 1 op de 5 producten blijkt de plantaardige versie al het goedkoopst te zijn. En bij een heel winkelmandje vol plantaardige producten is er nauwelijks nog een prijsverschil met een vergelijkbaar winkelmandje dierlijke producten.”
/Pablo Moleman