HET GAAT OM VOEDINGSSTOFFEN, NIET OM INGREDIENTEN
De hond neemt wel zo’n 15% van de totale vleesconsumptie voor zijn rekening. Dat draagt dus niet bij aan de transitie naar een plantaardige samenleving. Er is dan ook een groeiende beweging voor veganistische hondenvoeding. Maar, is het wel verantwoord om de hond zijn vlees te onthouden? Is de hond geen carnivoor? En wat doet het voor zijn gezondheid? Te gast zijn Lisette Kreischer en Rick Scholtes. Zij schreven het boek DOG.EAT.PLANT.
In deze aflevering:
- Hoeveel vlees consumeert de hond?
- Is de hond een carnivoor?
- Hoe ziet veganistisch hondenvoer er uit?
- Is veganistisch hondenvoer gezond?
- Hoe zorg je dat je hond het lekker vindt?
Meer info?
- Website DOG.EAT.PLANT: https://dogeatplant.com
Website Lisette Kreischer: https://lisettekreischer.com
Website Rick Scholtes: https://vegavriend.nl en https://www.veganpets.nl en
“Als we vinden dat we zo ontzettend goed moeten zorgen voor onze honden, hoe verklaren we dan dat we andere dieren, die niet fundamenteel anders zijn, zo’n slecht leven geven om ze vervolgens aan ons dier te voeren. Dat klopt gewoon niet.”
/Rick Scholtes
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Lisette Kreischer
Recept uit DOG.EAT.PLANT: Klassieke kikkererwtenstamppot
Maaltijd voor 3 dagen voor een hond van 15 kilo
Ingredienten
- 600 g gedroogde kikkererwten
- 3 el VegeYeast (bv. bij vegavriend.nl)
- 2 el hennep- of zonnebloemolie
- 1 el gebroken lijnzaad
- 1⁄2 tl gemalen kurkuma
- 1/8 tl gemalen zwarte peper
- 2 el shoyu
- tot maximaal 150 g groente, bijvoorbeeld kleingesneden broccoli, spruitjes, wortel en biet, gestoomd (bewaar ook wat van het stoomvocht)
- supplement: 24 g v-Complete of 24 g All-In Veluxe (bv. bij vegavriend.nl)
Optionele smaakmakers
- gedroogde zeewiervlokken, spiruli- napoeder, gedroogde peterselie of basilicum
Ook nodig
- aardappelstamper
Bereiding
Week de kikkererwten een nacht in voldoende water in een afgedekte kom. Giet de volgende dag af en spoel een aantal keer af. Doe de kikkererwten in een pan en voeg zoveel vers water toe dat ze helemaal onder staan. Kook op een laag vuur met het deksel half op de pan totdat ze zacht zijn (circa 60 tot 90 minuten). Let op dat de kikkererwten niet droogkoken (voeg dan eventueel wat extra water toe). Giet vervolgens af, maar houd wat kookvocht achter. Prak de kikkererwten met een beetje kookvocht goed fijn met bijvoorbeeld een aardap- pelstamper. Indien het mengsel te droog is, voeg dan nog wat kookvocht toe. Laat vervolgens afkoelen en voeg de rest van de ingrediënten toe. Is het nog te stevig? Voeg dan wat van het afgekoelde stoomvocht toe. Roer goed door. Verdeel over schone, goed afsluitbare (liefst glazen) bakjes en plaats in de koelkast. Haal een hoeveelheid per maaltijd op tijd uit de koel- kast, zodat het op kamertemperatuur kan komen of verwarm even kort au bain-marie zodat de ergste kou eraf is.
Optie: De kikkererwten kunnen eventueel met een aardappel of een stuk kombu (zeewier) worden gekookt om de verteer- baarheid te vergroten.
Meer recepten voor je hond zijn te vinden in het boek DOG.EAT.PLANT. Daarin vind je ook uitleg over de do’s en don’ts op het gebied van zelf koken evenals de berekeningen van het te koken gewicht voor het gewicht van jouw hond.