HOE WERKT DE VLEES- & ZUIVEL LOBBY?
Hoe kan het dat beleid richting minder vlees en zuivel maar zo traag tot stand komt? Vandaag gaat het over de lobby. Door de dreigende graan- en maistekorten stelt de landbouwlobby dat de voedselzekerheid in het geding is. Zij pleit er voor om de ambities voor een duurzame landbouw voorlopig even in de ijskast te zetten. Maar, is dit niet juist een reden om ons voedselsysteem te verbeteren, én om de omslag naar meer plantaardig te maken?
Te gast is Herman Lelieveldt. Hij is docent politicologie, auteur van het boek ‘de voedselparadox’, én hij schrijft voor het platform Follow the Money over de machten en krachten die bepalen wat er op ons bord komt.
In deze aflevering:
- Hoe ziet vlees- en zuivellobby er uit?
- Waarom komt wetgeving voor duurzamer voedselsysteem zo moeilijk tot stand?
- Is, als gevolg van de hogere graan- en maisprijzen de voedselzekerheid in het geding?
- In hoeverre zijn we afhankelijk van graan uit Oekraïne en Rusland?
- Hoe kan een plantaardig dieet voedselschaarste tegen gaan
- Wat is het verschil en de overeenkomsten tussen de tabakslobby en de vlees- en zuivellobby?
Meer info?
Artikelen Herman Lelieveldt: https://www.foodgov.eu
Lezing Herman Lelieveldt:
https://www.sg.uu.nl/video/2021/03/waar-blijft-de-duurzame-landbouw
“De grootste bijdrage die jij als consument in Europa kan leveren aan de voedselzekerheid is zelf minder vlees gaan eten, omdat je dan de vraag naar de granen voor diervoer ook omlaag brengt.”
/Herman Lelieveldt