“Ik vind mezelf niet belangrijker dan die koe die hier buiten loopt."
Past het dier nog op ons bord? een treffende vraag die je zowel vanuit duurzaamheids-, als vanuit ethisch oogpunt kunt beschouwen. Dat is precies wat Imke de Boer, Hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen aan de Wageningen Universiteit, doet.
Ze is een van de grondleggers van de kringloopvisie op de landbouw van de vorige minister Carola Schouten. En ze schreef de voedselvisie voor Nederland in 2050, “van meer naar beter”, waar ze de prestigieuze Rockefeller Food System Vision Prize mee won.
In haar recente, heel persoonlijke boek: “Past het dier nog op ons bord?”, stelt ze zich de vraag: mogen wij dieren wel doden en bezitten?
In deze aflevering:
- Waarom Imke zich ongemakkelijk voelde bij de studie Dierwetenschappen
- Hoe ziet, in de voedselvisie 2050, de rol van het dier in het voedselsysteem eruit?
- Hoeveel dierlijke producten zouden we, vanuit duurzaamheidsoogpunt, nog moeten eten?
- De mythe van het belang van dierlijke mest
- Mogen we dieren nog wel doden en bezitten? – Imkes persoonlijke antwoord hierop
- Is de Universiteit Wageningen verantwoordelijk voor het vormgeven van de huidige intensieve veehouderij
Credits:
- Foto Imke de Boer: Linelle Deunk
Meer info:
- Voedselvisie 2050 die Imke de Boer met haar team aan de WUR schreef: :Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter: https://www.wur.nl/nl/show-longread/terug-naar-de-roots-van-het-nederlandse-voedselsysteem-van-meer-naar-beter.htm
- Imkes Boek: Past het dier nog op ons bord? https://www.athenaeum.nl/boek?authortitle=imke-de-boer/past-het-dier-nog-op-ons-bord—9789056159054
- Imkes adviesbedrijf De Boer en Voedsel https://deboerenvoedsel.nl
“Ik vind niet dat voor mijn voedsel dieren moeten worden gehouden waarvan wij hun belangen bepalen, bepalen hoe ze zich voortplanten, wanneer ze kunnen eten, wanneer ze naar buiten kunnen, hun hele leven bepalen en ze vervolgens doden.”
/Imke de Boer