“hoe voeden we straks 10 miljard mensen?"
De verwachting is dat de wereldbevolking in 2050 naar 10 miljard mensen groeit. Dat betekent dat we 2 miljard meer monden te voeden hebben dan nu. Maar de planeet wordt niet groter. dus hoe gaan we dat doen? Hoe richten we ons voedselsysteem zo in dat er genoeg is voor iedereen?
En hoe kunnen we zorgen dat we dieren in de veehouderij, geen voedsel geven dat we zelf ook hadden kunnen eten? Want dat is toch een enorme voedselverspilling?
In deze aflevering ga ik op bezoek bij Karel van der Velden van Nijsen, een fabriek die veevoer maakt uit bijna alleen maar reststromen. Daarnaast bezoek ik Hannah van Zanten, Zij is Universitair Hoofddocent bij de Farming Systems Ecology group aan de Wageningen Universiteit. En daarnaast leidt ze het circular food systems project, waarin ze onderzoekt hoe we de wereld kunnen voeden binnen de grenzen van de planeet.
In deze aflevering:
- Duikt Esther samen met Karel de veevoer-fabriek in. Van welke voormalige levensmiddelen maakt Nijsen veevoer?
- Waarom worden producten als ‘restproduct’ bestempeld?
- Hoe kunnen we onze reststromen voorkomen?
- Is het nu efficiënt om de dieren in de veehouderij reststromen te voeden?
- Zouden we ook helemaal zonder dieren kunnen in ons voedselsysteem?
Meer info:
Website Nijsen: https://nijsen.co
Project Hannah van Zanten gericht op een circulair voedselsysteem: www.circularfoodsystems.org
Speech Hannah van Zanten over de uitdagingen van ons voedselsysteem: https://www.youtube.com/watch?v=2sfcf8NfGq4
“Eigenlijk is alleen dat wat we als mens niet kúnnen eten een reststroom. Nu rekenen we ook dat wat we niet wíllen eten tot de reststromen.”
/Hannah van Zanten, Wageningen Universiteit