“Zalm kweken op land is het equivalent van de bio-industrie"
Vissen wordt in zulke grote getalen gedood dat ze niet meer in aantallen worden geteld, maar in tonnen. Bijna 180 miljoen ton per jaar halen we uit de zee en uit kweekvijvers, en dan hebben we het nog niet eens over de bijvangst. In aantallen een veelvoud van het aantal landdieren dat we slachten. Hoogste tijd dus, om vis weer op de agenda te zetten.
En dat ga ik doen met iemand die de sector van binnenuit kent. Thijs Wullems was jarenlang handelaar in vis. Van Zeeland tot New Zeeland, van mosselen tot zalm. Maar na een wel heel bijzondere ervaring onderwater gooide hij het roer om. Met zijn bedrijf Monkeys by the Sea maakt hij nu vis… waar geen vis meer aan te pas komt.
Meer info:
Website Monkeys by the sea:
https://monkeysbythesea.comFilmpje over hoe zalmen gevaccineerd worden: https://en.skalamaskon.no/aquaculture2/vaccination
In deze aflevering
- Wat gebeurde er met vishandelaar Thijs Wullems onderwater, dat zijn blik op de seafood wereld heeft veranderd?
- Wat is plofvis?
- Hoe vissen gebleekt worden
- Over hoe de tonijnen steeds kleiner worden
- Hoe komt de zalm aan het zwarte puntje op zijn staart?
- Wat eten kweekvissen eigenlijk?
- Hoe klimaatverandering de zalmkwekerij in New Zeeland beïnvloedt
- Hoe maak je een plantaardige visstick?
- Hoe gezond is plantaardige vis?
- Hoe speelt de ‘tragedy of the commons’ in de oceaan?
- Hoe de seafood sector de aandacht afleidt van waar het werkelijk om gaat
- Hoe smaakt een vegan visstick eigenlijk?
- En waarom heeft de Plantaardige Visboer zelf nog moeite om de echte vis te laten staan?
“Ik zat in een sector die alleen maar bezig was met dingen uit de oceaan halen. En zo had ik er eigenlijk ook altijd naar gekeken. Als iets dat er voor ons is, waar we uit kunnen vissen.”
/Thijs Wullems