“Stugge slagers en hybride vleesopvolgers ontmoeten elkaar op de Slagers Vakbeurs”
In deze aflevering bezoeken we de Nationale Slagers Vakbeurs. Want in de eiwittransitie hebben we niet alleen te maken met alle plantaardige pioniers, maar ook met de “branches van weleer”. En dus gaan we eens kijken hoe de eiwittransitie leeft onder de slagers. Bereiden zij zich al voor op een vega-revolutie? Of geloven zij in ‘schoenmaker houd je bij je leest’?
We komen er beetje bij beetje achter, dat, ondanks de veelal terughoudendheid binnen de branche, er (on)bewust toch wel dingen aan het veranderen zijn.
In deze aflevering:
- Het aantal slagers in Nederland neemt snel af
- Slagers die hybride producten maken
- Afbranden van varkensstaarten een welzijnsingreep?
- Minder dieren zichtbaar in de slagerij
- Een oude bekende (spoiler: slager Leo)
- Aversie tegen vegetarische producten
- Een verrassend simpele ‘swap’: Hoe we in één klap 260.000 koeienlevens kunnen besparen
Credits:
Met dank aan iedereen die we op de beurs gesproken hebben!
Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank
Video: Martijn van Monsjou
Meer info:
Eva Westerhof over gebrek aan opvolging en krimp binnen slagersbranche
Solina levert oa kruidenmengsels op maat voor slagers
https://www.solina.com/sustainability/our-commitments/
Oude bekende Leo had ook een stand met zijn vega(n) producten
https://www.studioplantaardig.nl/Podcast/drie-slagerszonen-op-vega-pad-de-verandering-van-binnenuit/
Opleiding SVO speelt voorzichtig in op vegetarische / hybride producten
https://www.svo.nl/practoraat-eiwittransitie-svo-op-weg-naar-betere-plantaardige-producten/
Raps levert ingrediënten voor hybride producten
“Als je vegetarische dingen wil hebben, moet je lekker naar de groenteboer gaan. Een slagerij verkoopt vlees. Punt uit.”
/jonge slagerij medewerker