“Meat is not the problem, it is also the solution”
Het World Meat Congress vindt dit jaar plaats in Maastricht, en Studio Plantaardig is er bij. Het thema is ‘Meeting society and consumer’. Dus we zijn benieuwd: leeft bij deze mensen ook het besef dat ons voedselpatroon meer plantaardig zou moeten worden?
Hoe is het eigenlijk gesteld met de wereldwijde vleesconsumptie en hoe kijkt de sector zelf naar de toekomst van vlees? Esther volgt de presentaties en interviewt diverse sprekers. Een reportage vanuit het hart van de vleesindustrie.
In deze aflevering dag 1 van het congres. Hierin hoor je:
- Guillaume Roue, President van het International Meat Secretariat (IMS)
- Luc van Loon, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de universiteit van Maastricht over dierlijke vs. plantaardige proteïnen
- Thanawat Tiensin, de Director Animal Production and Health Division van de Food and Agriculture Organisation, de FAO. Over de ‘Sustainable Livestock Transition’
- Chen Wei, vice president van de China Meat Association over de groeiende vleesconsumptie in China
- Ignasi Pons Agrimon, secretaris generaal van de branchevereniging van de spaanse vleesindustrie over de dalende vleesconsumptie in Spanje en hoe deze weer omhoog te krijgen
- Peer Ederer van GOAL Sciences – over hoe de cijfers over de milieu impact van vlees niet zouden kloppen
- Maciej Golubiewski, kabinetshoofd van de landbouwminister van de Europese Unie, verzekert de branche dat de EU geen plannen heeft om de vleesconsumptie te verminderen
- Fernando Batoz Costa, minister van Veeteelt uit Uruguay. Over hoe de veeteelt onterecht in een kwaad daglicht wordt gezet
- Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) beantwoordt de vraag of de vleesconsumptie wat minder zou moeten zijn
Meer info:
Website World Meat Congress:
https://www.wmc2023maastricht.com/programme/programme/
De pro-vlees websites waar spreker Peer Ederer de sector naar verwijst, met publicaties die de vermeende milieu-impact van vlees zouden weerleggen:
https://aleph-2020.blogspot.com
Credits:
Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank
/Ignasi Pons Agrimon, Secretary General of the Business Federation of Meat and Meat Industries (FECIC)