“Groente is de kapstok van een gezonde leefstijl.”
Het is een van de meest gestelde vragen: Is het verantwoord om je kind helemaal plantaardig te voeden?
Neem je met 100% plantaardig niet een risico? Hoe doe je dat buiten de deur, met traktaties? En hoe zorg je dat je kind geen buitenbeentje wordt dat niet mee mag eten met de rest?
Het is een tweeluik geworden. In dit eerste deel duiken we de gezondheid in. Ik ga op bezoek bij Kinderarts-intensivist Koen Joosten (Sophia Kinderziekenhuis, gespecialiseerd in voeding en metabolisme) en Lisa Steltenpool (vegan diëtiste).
In deze aflevering:
- Wat maakt een kinderlichaam anders dan een volwassenenlichaam?
- Hoe is het gesteld met de gezondheid van kinderen in Nederland
- Bevat vegan moedermelk alle benodigde stoffen?
- Wat zijn mogelijke risico’s en tekorten?
- Wat zijn juist de gezondheidsvoordelen?
- Hoe weet je of je kind genoeg binnenkrijgt?
- Is een vegan eetpatroon voor kinderen aan te raden?
Meer info:
Profiel dokter Koen Joosten:
https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/zorgverleners/joosten-koen
Website diëtiste Lisa Steltenpool:
https://www.growthatflow.nl
Bestel de checklists van Lisa hier:
https://share-eu1.hsforms.com/1NdXw4tkaRUK9v2bzgzEozwfwckz
Twee boeken die Lisa aanraadt:
“Nourish” van Resma Shah en “The plant-based baby & toddler” van Whitney English
Moedermelk veganistische moeders, onderzoek van Hannah Juncker:
https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/moedermelk-van-veganistische-vrouwen-bevat-twee-belangrijke-voedingsstoffen.htm
Over vegan flesvoeding:
https://groenemoeke.nl/baby/vegan-flesvoeding/
Credits:
Presentatie: Esther Molenwijk, Stichting The Food Revolution
Audio en design: Marlon van der Pas, Nothing Blank
Met dank aan research-stagiaire Amber Bisschop
“Je kan als moeder – als je zwanger bent – invloed hebben op de smaakontwikkeling van de baby. Tijdens de zwangerschap. Dus kinderen waarvan de moeders al veel meer gevarieerd groenten eten, worden voorbereid om het zelf ook te kunnen.”
/Lisa Steltenpool (Plantaardig diëtiste)