“Als vlees 40% duurder wordt, gaan we er 50% minder van eten”
In deze aflevering hebben we het over de vleestaks. Want zou het veelgebruikte principe ‘de vervuiler betaalt’ ook niet voor vlees moeten gelden? Een hogere prijs zou er bovendien voor zorgen dat mensen het stukje vlees vaker laten liggen. Maar, laten we ons door een hogere prijs echt van het vlees houden? Hoeveel duurder moet het dan eigenlijk worden? En wat zijn de consequenties voor de boeren? Daarvoor heb ik vandaag Jeroom Remmers te gast. Hij is oprichter en directeur van de True Animal Protein Price coalitie (de TAPP coalitie), een stichting die zich inzet voor het realiseren van een eerlijke vleesprijs inclusief de milieukosten.
In deze aflevering:
- Waarom is de huidige vleesprijs niet de ‘echte’ prijs?
- Wat zijn de ‘verborgen milieukosten’ die bij de productie van vlees komen kijken?
- Wat zou vlees kosten wanneer het wel de ‘echte’ prijs zou hebben?
- Wat is de invloed op de zorgkosten wanneer we minder vlees zouden eten?
- Gaan mensen bij een hogere prijs wel echt minder vlees eten?
- Wat zouden we met de opbrengsten van de vleestaks moeten doen?
- Welke consequentie heeft een vleestaks voor boeren?
Meer info?
-
Website TAPP coalitie: https://www.tappcoalitie.nl
- Studie CE Delft naar ‘duurzaamheidsbijdrage’ vlees: https://ce.nl/wp-content/uploads/2021/03/CE_Delft_190106_Duurzaamheidsbijdrage_Vlees_Hoofdrapport_Def.pdf
“De kosten die samenhangen met de productie van vlees zitten niet in de prijs van het product. Zoals de kosten door broeikasemissies en milieuschade. Die kosten komen nu op het bordje van de belastingbetaler. ”
/Jeroom Remmers
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Vegan Labne
De vegan versie wordt precies hetzelfde gemaakt als de hangop met gewone yoghurt. Maar vegan Griekse yoghurt bevat meer water en heeft langere hangtijd nodig,
Wat wel leuk is aan deze vegan labne, is dat je ‘m kunt gebruiken in zoete (taart-topping) en zoute gerechten. Bijvoorbeeld op een pizza, of met bijvoorbeeld olijfolie en nootjes als dip. Of bij de aubergine ovenschotel uit de vorige podcast.
Ingredienten
- 750 gram vegan Griekse Yoghurt
- Een snufje zout
- Citroensap van een halve citroen
- Een beetje citroenzest (de rasp van de citroenschil)
Bereiding
Schep alles door elkaar en hang het minstens 24 uur in een zeer fijne zeef. Een notenmelkzeef is het meest geschikt voor dit gerecht.