HOE KIJKEN WE OVER 50 jAAR TERUG OP WAT ER NU OP ONS BORD LIGT?
Vlees eten is ‘normaal’. Het is overal te koop en bijna iedereen eet het. Dat hebben we altijd al zo gedaan, het hoort nu eenmaal bij de mens. Of… zijn wij anders? Heeft de moderne mens met al zijn intelligentie en bewustzijn, juist de morele plicht om het anders te doen? En is het eten van dieren iets waar we later op terug zullen kijken als een barbaars gebruik? Over deze lastige vraag ga ik in gesprek met Bernice Bovenkerk. Zij is filosofe en universitair hoofddocent Dierethiek aan de Wageningen Universiteit.
In deze aflevering:
- Wat is het verschil tussen mensen en andere dieren?
- Staat de mens boven het dier?
- Telt een dier moreel mee?
- Hoe wegen we de belangen van het dier tegen de belangen van de mens af?
- Hoe weten we wat het belang van het dier is?
- En hoe zit het met vissen en insecten?
- Hoe kijken we over 50 jaar terug op wat er nu op ons bord ligt?
Meer info?
- Website Bernice Bovenkerk: https://bernicebovenkerk.wordpress.com
- Over de morele verschillen tussen koeien en krekels: https://www.resource-online.nl/index.php/2021/04/30/over-de-morele-verschillen-tussen-koeien-en-krekels/
- Dierendilemma’s: https://www.resource-online.nl/index.php/2020/04/16/dierendilemmas/
“Het is de tragiek van de mens: wij weten wat de consequenties van ons handelen zijn en we moeten daarop reflecteren. Wij hebben het ethisch bewustzijn dat een dier niet heeft.”
/Bernice Bovenkerk
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Umami Crumble
Parmezaanse kaas is niet na te maken. Maar, deze umami crumble is een echte smaakmaker voor op bijvoorbeeld een pasta, een salade of een groentegerecht. Maak er dus lekker veel van, dan kun je er een paar dagen mee vooruit!
Je hebt voor dit recept een hakmolen nodig. (of een groot hakmes en heel veel geduld 😉 )
Ingrediënten
Hieronder de hoeveelheid voor ong. 200 gram crumble. Dat is bijvoorbeeld een mooie hoeveelheid voor over de pasta voor 4 personen:
- 120 gram zonnebloempitten
- 40 gram pecannoot
- 10 gram (3 eetlepels) edelgist vlokken
- 3 theelepels Dijon mosterd
- 3 theelepels paprikapoeder gerookt
- 1,5 theelepel knoflookpoeder
- 8 gram (3 stuks uit een zakje) zongedroogde tomaten
- Fijn zeezout naar smaak
Bereiding
- Zet een koekenpan op het vuur, zonder olie. Laat hem warm worden en rooster de zonnebloempitten erin op een lage temperatuur. Gooi regelmatig om, zodat ze niet verbranden. Na een minuut of 5 zijn ze mooi licht geroosterd. Draai het vuur uit en laat ze nog even in de pan afkoelen.
- Nu de zongedroogde tomaten. Let op: gebruik de gedroogde tomaten, niet uit een pot met olie! Die maken de Umami crumble namelijk kleverig. Snijd ze handmatig of met een hakmolen in kleine stukjes.
- Doe nu de pecannoten in een hakmolen en hak ze vast half fijn.
- Doe vervolgens de zonnebloempitten en alle andere ingrediënten erbij en draai ze in de hakmolen fijn. Doe dat door steeds kort te ‘pulsen’, want als je ze te lang achter elkaar hakt komen de oliën van de noten vrij heb je een pindakaas!
Je kunt deze umami crumble goed afgesloten zeker een week in de ijskast bewaren.