In één generatie herstellen wat in twee generaties is scheefgegroeid.
Jeroen Willemsen is oprichter van de Green Proteïn Alliance, waarin 41 organisaties de krachten bundelen voor het aanjagen van de zogeheten ‘eiwittransitie’. Hij wordt dan ook wel de ‘Eiwitcommissaris van Nederland’ genoemd. We spreken over de vleesberg en de zuivelvallei, over voedselroutines en ‘vleesopvolgers’. En Jeroen vertelt wat hij zou doen als hij een dag op de stoel van de minister president zat.
In deze aflevering:
- Wat is nu precies de ‘Eiwittransitie’?
- Wat is het overheidsdoel wat betreft onze vleesconsumptie in 2030?
- Waarom zoveel nadruk op ‘vleesvervangers’ als we onze proteïnen ook gewoon uit bonen kunnen halen?
- Hoe kunnen we de kracht van Nederland als ‘eiwitland’ inzetten in de eiwittransitie?
- Waarom houden supermarkten de vleesprijzen laag, en de prijzen van ‘vleesopvolgers’ hoog?
- Hoe krijgen we ook de traditionele ‘vlees-‘partijen mee in de eiwittransitie?
*Correctie:*
In de podcast wordt een schatting gemaakt hoeveel procent van het Nederlandse vlees voor de export bestemd is. Daarin wordt van 80-90% gesproken. Dit moet zijn: 60%, 8,8 miljard euro. (in 2020)
Meer info?
- Kijk hier voor de Green Protein Alliance: https://greenproteinalliance.nl
- Lees hier de Nationale Eiwitstrategie: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/12/22/nationale-eiwitstrategie
“We hebben een vleesberg gebouwd de afgelopen twee generaties, we dachten dat een overvloed van vlees een teken is van welvaart luxe, misschien zelfs gezondheid. Maar nu staan we bovenop die berg, kunnen we wat verder kijken, en zien we dat het tegengestelde waar is
/Jeroen Willemsen
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Food Swap: Aquafaba
Dit keer leert Chefkok Jeroen ons een ‘food swap’: hoe je eiwitten kan vervangen met ‘Aquafaba’. Aquafaba is de letterlijke vertaling van ‘bonenwater’: het vocht dat je vindt in bijvoorbeeld een blik kikkererwten, kidneybonen of lupinebonen.
Dit vocht kun je opkloppen net zoals je dat met eiwitten zou doen. Let op: het heeft wel licht de smaak van de bonen waar het uit getrokken is. Maar als je de aquafaba bijvoorbeeld gebruikt om Meringues mee te maken en je doet er suiker en citroen doorheen, zul je de bonensmaak niet meer proeven.
Daarnaast kun je aquafaba gebruiken om te bakken, het is namelijk een mooi bindmiddel. In de zoete, maar ook in de hartige keuken. Het kan bijvoorbeeld een mooie binder zijn in vega(n) burgers.
Aquafaba is goed houdbaar. Nadat je het blik bonen hebt geopend, is het vocht een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, maak er dan ijsklontjes van!
Je kunt aquafaba trouwens ook zelf maken met gedroogde bonen, door deze langdurig te weken in water en dat water vervolgens in te koken.