“Zijn insecten een oplossing in de eiwittransitie?””
Volgens sommigen zijn insecten een alternatief voor vlees. Insecten zouden een hoge voedingswaarde hebben en het milieu minder belasten dan de veeteelt. Maar, gaan we de westerse consument ooit zo ver krijgen om een sprinkhaan op het menu te zetten? En hoe zit het eigenlijk met het ‘insectenwelzijn’? In deze aflevering spreek in met Sander Peltenburg. Sander is mede-oprichter van de Krekerij, een start-up die eten maakt van krekels en sprinkhanen.
In deze aflevering:
- Is de insectenteelt minder milieubelastend dan de veeteelt?
- Hoe zit het met het dierenwelzijn bij het kweken van insecten?
- Is het gezond om insecten te eten?
- Is de consument klaar voor insecten?
Meer info?
- Overzicht FAO over insecten eten: http://www.fao.org/3/i3264e/i3264e00.pdf
- Website de Krekerij: https://krekerij.nl/
“We zouden de reststromen van de kassenteelt moeten gebruiken voor het voeren dan dieren. En insecten zijn het meest efficiënte dieren in het omzetten van voedsel in consumeerbare eiwitten.”
/Sander Peltenburg
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Ovenschotel Aubergine Bi Zeit
Een verrassend feestelijk gerecht, waar je de vlees en kaas absoluut niet mist!
Suggestie: Serveer met Labne, Bulghur met spinazie en munt en geroosterde tomaat.
Voor de saus:
- 2 witte uien in blokjes
- 4 knoflooktenen fijngehakt
- 4 el olijfolie
- 800 gram tomatenblokjes uit blik (2 blikjes)
- 2 el tomatenpuree
- 1 el harissa
- 12 gram suiker
- Zeezout naar smaak
- Peper naar smaak
Verder:
- 3 stuks dunne Turkse aubergines, ong. 550 gram (turkse supermarkt)
- 50 ml olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 1 blik kikkererwten (400 gram)
- 2 trostomaten
Deel 1 – Tomatensaus.
- Bak de ui, knoflook en zout in 4 el olijfolie op laag vuur, tot het zeer zacht is.
- Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes, harissa en suiker toe. Laat een uur zachtjes pruttelen met het deksel op de pan. Af en toe roeren.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
Deel 2 – Aubergines roosteren
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Gebruik bij voorkeur Turkse aubergines, die zijn steviger en bevatten minder vocht.
- Snijd de aubergines in lange plakken van 8-10 mm
- Smeer de plakken in met olijfolie, strooi er zout en peper over en leg ze in een enkele laag op het ovenrooster.
- Bak ze in 15-20 minuten goudbruin.
Deel 3 – Ovenschotel maken
- Verwarm de oven voor op 175°C
- Vet een grote ovenschaal in
- Snijd de trostomaten in plakjes
- Maak laagjes als volgt:
- Leg ½ van de aubergine in de onderkant van de bak.
- Verdeel de kikkererwten erop.
- Verdeel ¾ van de saus erop.
- Verdeel de restant aubergine er over.
- Verdeel de restant saus erop.
- Verdeel trostomatenplakjes op de saus.
- Bak 40 min. in de oven.
Laat de aubergine ovenschotel rusten zodat-ie goed stevig wordt. Het lekkerste is om hem een dag te laten staan.
Tip: De left-overs stop je in een tosti met gebakken ui en eventueel (vegan) kaas.