september 30, 2022
50:28
"Met vega(n) koken kun je enorm je speelveld vergroten. Het wordt alleen maar leuker."
Een broodje hummus, pompoensoep en een vegetarische salade geitenkaas. Het zijn de altijd maar weer terugkerende keuzes voor de vegetariër op de menukaart. Niks mis mee, maar… kan het niet wat creatiever?
Dat is precies waar mijn gast van vandaag zich voor inzet. Femke van den Heuvel werd verkozen tot op één na beste vegetarische chef van Europa. Ze is oprichter van de kookschool VIP Health & Nutrition, waarin ze chefkoks opleidt in de vegetarische en veganistische keuken.
In deze aflevering:
- Hoe is het gesteld met de vega(n) opties in de Nederlandse horeca?
- Wat is de meest gemaakte fout?
- Wat moet een goede vega(n) chef kunnen?
- Waarom vergt vega(n) koken een heel andere menu-opbouw?
- Hoe ontwikkel je smaak?
- Is er onder ROC koks-leerlingen interesse in vega(n) koken?
Meer info?
- Koksopleiding Femke van den Heuvel:
https://viphealthandnutrition.nl - Gilde bedrijfsopleidingen Venlo, leergang Vegan Chef: https://www.gildebedrijfsopleidingen.nl/opleidingen/vegan-chef
- “Plant-based” ROC koksopleiding in Amsterdam (let op: 80% plantaardig, 20% dierlijk)
https://www.rocva.nl/MBO-onderwijs/Sectoren/Horeca-Bakkerij-Facilitair/Plant-based-Chef
“Bij de ROC koksopleidingen zitten de studenten zeker te wachten op vega(n) kooktechnieken. Je ziet de jongeren dat heel erg oppakken.”
/Femke van den Heuvel