“Zonder stront groeit er niets”… of toch wel?
“Zonder stront groeit er niets”… of toch wel? Volgens velen kunnen we niet zonder de mest van dieren om groenten te telen. Zo zou de veehouderij onmisbaar zijn voor de akkerbouw. En zo zouden we dan zelfs veganisten toch bijdragen aan de veeteelt. Maar, boer Joost van Strien doet het anders. Hij teelt ‘No Shit’ groenten en behaalde als eerste in Nederland het ‘Biocyclic Vegan’ keurmerk.
In deze aflevering:
- Waarom Joost van Strien geen dierlijke mest wil gebruiken op zijn bodem
- Hoe plantaardige mest het bodemleven gezond houdt
- Waarom Demeter het keurmerk intrekt voor een boer die geen dierlijke mest gebruikt
- Waarom de ‘kringlooplandbouw’ van Schouten eigenlijk geen kringloop is
- Hoe onze eigen stront de kringloop zou kunnen sluiten.
Meer info?
Kijk hier voor de No Shit Food Movement: https://noshitfood.nl
Kijk hier voor de BioVegan netwerk: http://www.bio-vegan.nl
“… dat door alle schadelijke gevolgen het zo op grote schaal houden van dieren in de toekomst beperkt moet worden. En ik kan me niet voorstellen dat men dat blijft ontkennen in de politiek.”
/Joost van Strien
PLANTAARDIG GERECHT
Chefkok: Jeroen Maass
Spicy cashew paprika party dip
Een veelzijdige guilt free dip die een echte smaakmaker is. Bijvoorbeeld bij ‘crudités’, knapperige verse groenten. Maar ook als vervanger voor mayonaise of lekker op bijvoorbeeld brood met avocado. Maak er lekker veel van, dan kun je ‘m een paar dagen bij verschillende gerechten gebruiken.
Ingrediënten
Onderstaand recept is voor zo’n 250 gram, een flinke bak dip.
- 70 gram ongezouten cashewnoten
- 50 gram geroosterde paprika
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 kleine witte ui
- 1 teentje knoflook
- 1,5 theelepel chilivlokken
- 2,5 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1,5 eetlepel edelgistvlokken
- 1 eetlepel water
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1 theelepel witte wijn azijn
- 1 theelepel dijon mosterd
- 1 theelepel tamari of sojasaus
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Wel de cashewnoten in water. Doe dit een paar uur of het liefst zelfs een dagje van tevoren.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan en fruit daarin de ui, knoflook en chili zacht tot ze lekker geurig zijn.
- Voeg de edelgistvlokken en de paprikapoeder toe en bak een minuut of 3 mee. Schep het ondertussen goed door tot het een mooie geurende pasta is.
- Laat het geheel afkoelen.
- Giet ondertussen de gewelde cashewnoten af.
- Doe deze samen met de geroosterde paprika, water, citroensap, tomatenpuree, witte wijnazijn, mosterd en tamari én het afgekoelde mengsel van zojuist in een blender en blend tot het glad is.
- Proef de dip en voeg eventueel zout en peper bij naar smaak.
- Voeg tijdens het blenden de resterende 2,5 eetlepels olijfolie er langzaam bij.
- Voeg indien nodig nog 1 of 2 eetlepels water bij om de cashewdip nog wat vloeibaarder te maken.
Deze dip kan je in een goed afgesloten bakje een paar dagen in de ijskast bewaren.