Als universiteit moeten we een voorbeeldrol spelen
De TU Delft berekende haar CO2 uitstoot en wat bleek: de grootste impact zit ‘m in de voedselconsumptie. Bij de faculteit bouwkunde besloten ze daar iets aan te doen en ze schrapten al het vlees van het menu. Het veroorzaakte een heuse mediastorm. Hoe hebben ze die stap naar een vegetarische kantine gemaakt? Wat waren de reacties van de studenten en wat is het resultaat? In gesprek met Professor Andy van den Dobbelsteen. Hij is Hoogleraar Climate Design & Sustainability en daarnaast Duurzaamheidscoordinator van de TU Delft.
In deze aflevering
- Wat was de aanleiding om al het vlees en vis uit de kantine te schrappen?
- De mediastorm die op de aankondiging volgde
- Hoe reageerden de studenten en medewerkers?
- Is de vegetarische kantine duurder?
- Hoe loopt het nu met de vega-kantine?
Meer info?
- Persbericht TU Delft Bouwkunde: Restaurants Faculteit Bouwkunde als eerste over op volledig vegetarisch aanbod: https://www.tudelft.nl/2021/bk/restaurants-faculteit-bouwkunde-als-eerste-over-op-volledig-vegetarisch-aanbod
- Artikel Andy van den Dobbelsteen op Foodlog: “Waarom we minder dierlijke producten moeten eten en TU Delft de weg wijst”: https://www.foodlog.nl/artikel/waarom-we-minder-dierlijke-producten-moeten-eten-en-de-tu-delft-de-weg-wijs/
“Vegaterreur? het enige dat ik heb gemerkt is terreur vanuit de vleesindustrie. Heel bedreigend. Als je het over terreur hebt moet je kijken waar de grote economische belangen zitten. En dat zijn niet eens de boeren zelf, dat zijn de toeleveranciers van de boeren, de veevoeders en dergelijke.”
/Andy van den Dobbelsteen