"Van nature is de mens niet geschikt om koemelk te drinken."
Echte kaas maken, zonder de koe. Dat is de belofte van Those Vegan Cowboys. De oprichter van dit bedrijf is Jaap Korteweg, natuurlijk bekend van de Vegetarische Slager. Maar nu zijn vleesimitaties de supermarktschappen hebben veroverd, heeft Jaap zijn pijlen op de kaasmarkt gericht. En dat is minstens zo’n grote uitdaging. Hij wil namelijk niet alleen iets maken dat naar kaas smaakt, nee, iets dat echt IS. Want, dat wat in een koeienlichaam gebeurt, moet toch ook in een machine kunnen? De techniek van Precisiefermentatie zou hier voor moeten gaan zorgen. Het is een proces waar nog volop aan gewerkt wordt.
We krijgen een kijkje achter de schermen, in het innovatielab van Those Vegan Cowboys, en een interview met Jaap Korteweg zelf.
In deze aflevering:
- Wat is het verschil tussen plantaardige kaas en kaas gemaakt met precisiefermentatie?
- Wat is precisiefermentatie?
- Waarom is caseine zo belangrijk voor het maken van kaas?
- Hoe leer je een micro-organisme om caseine te maken?
- Mag kaas op basis van precisiefermentatie wel verkocht worden in de EU?
- Hoe natuurlijk is dit?
- Wat betekent deze ontwikkeling voor de rol van de boer?
- En wat betekent dit voor de rol van het dier?
Gasten:
- Jaap Korteweg
- Will van den Tweel
- Herman Blockx
- Edward Krekelbergh
Website Those Vegan Cowboys:
https://thosevegancowboys.com
“De bio-industrie heeft weinig met natuur te maken. Het staat er ver vanaf. Op het moment dat je een soortgelijk product kunt maken zonder die dieren te gebruiken, en die vele malen minder impact hebben ,waarbij je minder land nodig hebt, veel minder energie, veel minder water, geen pesticiden. Dan vind ik dat te verkiezen boven de huidige bio-industrie.”
/Jaap Korteweg