“Vind jij nou dat dit konijn er ongelukkig uit ziet? ”
Afhankelijk van in welk hokje wij ‘m stoppen wordt het konijn geknuffeld en op schoot genomen of snijden we ‘m met 11 weken oud in stukjes op ons bord. Wat is het konijn voor ’n dier? En hoe is zijn leven in de vleesindustrie?
Esther gaat op bezoek bij een konijnenhouder, ze spreekt met konijnenwetenschappers aan de WUR, met een konijnenexpert én een activist.
Onderzoek van WUR naar gezondheid en welzijn van konijnen in de industrie
https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/kennisonline-onderzoeksprojecten-lvvn/kennisonline/gezondheid-en-welzijn-van-parkgehuisveste-konijnen.htm
Het boek Konijnen adopteren en verzorgen van Cynthia Pallandt:
www.vega-life.nl/boeken/mens-en-maatschappij/konijnen-adopteren-en-verzorgen
Website Stichting Konijn in Nood:
https://konijninnood.nl/
Animal Rights onderzoek naar de konijnensector:
https://www.animalrights.nl/stop-de-slacht/konijnen
Met dank aan:
Gijsbert Jan, konijnenhouder
Sjef Lavrijsen, bestuurslid vakgroep konijnen aan de LTO
Karel de Greef, WUR
Jorine Rommers, WUR
Cynthia Pallandt, konijnenexpert en Stichting Konijnenbelangen
Peter Janssen, Stichting Konijn in Nood
Credits:
Interviews: Esther Molenwijk
Research: Mara Ruijter
Montage: Esther Molenwijk
Audio mixage: Marlon van der Pas, Nothing Blank
“Wat me mateloos stoort is dat er nog steeds Chinese konijnen in de horeca in Nederland binnen komen. Belachelijk! Omdat die onder ontzettens slechte omstandigheden gehouden zijn en je geen enkele garantie hebt op welzijn.”
/Karel de Greef, Wageningen University & Research